Fokus på holdbarhed, vedligehold og økonomi 

Tekst: Kris Vetter, fra bioenergi magasinet


DOWNLOAD ARTIKLEN HER 

Mange biogasanlæg kunne overveje, at kigge på driftsomkostninger, da der ofte liggerstore besparelser ved at udskifte ældre pumper med nye.

bioenergiMAGASINET har taget pulsen på et aktuelt tilfælde, nemlig hos Nature Energy Biogas i Videbæk, som netop er i gang med en større udskiftning af pumper i samarbejde med Landia.

Vi mødtes en skøn forårsdag kl. 9.30 med direktør på biogasanlægget Peter Kjær Jensen, konsulent Per S. Thomassen og Charlotte Chistensen Projektleder begge fra Landia på anlægget for en snak om drift og vedligeholdelse.

Disse elementer udgør idag en vigtig del af driftsomkostningerne på de stadig større biogasanlæg, men også har stor betydning for oppe og nedetid og dermed anlæggets samlede økonomi.

Herefter var det tid for en rundvisning på biogasanlægget og en fremvisning af de pumper, man er i fuld gang med at udskifte

- I Nature Energy har vi meget fokus på, at biogasanlægget skal køre driftssikkert uden nedbrud, så mange dage om året som overhovedet muligt, siger direktør Peter Kjærgaard Jensen.

Derfor har den nytiltrådte direktør fortsat arbejdet med, at kigge og regne på, hvordan man kan opnå minimal vedligeholdelse kombineret med mange driftstimer uden nedbrud på de mange pumper på anlægget.

Dette kan blandt andet opnås ved, at have pumper som er driftssikre/holdbare og pumper man let og hurtigt kan servicere og vedligeholde. Samarbejdet med Landia startede med, at man fik tilbudt, at afprøve en pumpe kvit og frit mod at dele informationer om driften (succes og udfordringer) med Landia.

- Vi var naturligvis meget interesseret i at samarbejde med biogasanlægget, som iøvrigt ligger meget tæt på vores fabrik i Vestjylland, siger Per S. Thomassen.

- Derfor tilbød jeg Peter, at afprøve en af vore pumper, mod at dele erfaringerne med os, så vi sammen kunne nå et mål, begge parter kan være tilfreds med, siger Per.

Nature Energy Videbæk var hurtig til at tage imod tilbuddet, da men ikke var helt tilfredse med de eksisterende, ældre pumper og ønskede en udskiftning over tid.

- Vi begyndte at udskifte de eksisterende pumper i februar 2024 og har løbende skiftet fem af dem ud med centrifugalpumper, siger direktør for Nature Energy Videbæk Peter Kjærgaard Jensen. 

Denne udskiftning har resulteret i en bedre og mere stabil drift, med langt færre nedbrud og hurtigere oppe-tid.

- Vi er stadig i testfasen, men oplevelsen er, at vi har langt mindre vedligehold og pumperne virker bare meget mere holdbare til den daglige drift, end vi har oplevet med de ”gamle” pumper, siger direktøren.

En bred vifte af råvarer til anlægget

Vigtigste råvarer til Nature Energy Videbæk A/S er: Rågylle fra køer og grise, dybstrøelse, afgasset biomasse, frøgræs halm, majs, melasse, roepulp og biprodukter fra Arla.

Godt samarbejde for begge parter

Samarbejdet med Nature Energy Videbæk er et godt eksempel på netop erfarings og vidensdeling til gavn for begge parter.

- Vi har fra starten af, haft et virkelig godt samarbejde med Landia og ikke mindst Per. De lytter til os og tager vores erfaringer med hjem, så vi får tilpasset vore pumper til netop vores behov, siger Peter.

- Når vi ringer til Per rykker han ud, observerer og konstaterer og lytter til vores input, hvorefter han kontakter Landia for reservedele eller reparation, så hurtigere kan det ikke gøres og det er vi meget tilfredse med, siger direktøren.

- Vi er stadig i testfasen, som nævnt, men det tegner godt, og når vi har data nok til større beregning på investering kontra holdbarhed, service og indkøbspris, er vi klar til at afgøre eventuelle yderligere investeringer i nye pumper fra en leverandør. Det handler jo om ROI (return of investment), i alle vores beslutninger om nyindkøb, siger Peter Kjærgaard Jensen slutteligt.

 

arrow_left Tilbage
keyboard_arrow_up